INAPOI


Optimizarea debitarii bustenilor prin programul de calculator "OPTIM DEB" solutia cu investitii minime pentru obtinerea de economie de material lemnos in fabricile de cherestea

Persoana de contact: dr. ing. DANIELA MIHALEVSCHI

Tel. Mobil 0723.569.184

E-mail: daniela.mihalevschi@inl.ro


Cresterea accentuata a preturilor materiei prime a determinat majorarea substantiala a cheltuielior de productie in fabricile de cherestea. In acest context a devenit esentiala necesitatea cresterii randamentului de prelucrare a bustenilor pentru sporirea eficientei fabricilor de profil. De asemenea din analizele efectuate si studiile elaborate, rezulta ca starea generala de sanatate a padurilor in Romania poate fi considerata relativ buna, ceea ce face ca pentru bustenii destinati productiei de cherestea, prezenta defectelor de structura si de crestere, cat si a celor de forma, sa se situeze in limite acceptabile.

Aspectele prezentate mai sus reprezinta premize importante care conduc la necesitatea diminuarii consumurilor de materii prime in productia de cherestea si implicit la necesitatea exploatarii cu ajutorul calculatorului a modelelor de debitare in scopul optimizarii acestora.

INSTITUTUL NATIONAL AL LEMNULUI a proiectat si realizat un sistem informatic care sa rezolve economia de material lemnos.

Produsul informatic OPTIM DEB a fost conceput in doua variante:

  • var. I - Determinarea DIAGRAMEI OPTIME de debitare
  • var. II - Determinarea BUSTEANULUI OPTIM de debitat
VARIANTA I
In prima varianta, pentru un bustean cu caracteristicile conform standardelor romanesti actuale si in functie de parametrii tehnologici ai sculelor taietoare ale utilajelor pe care se executa prelucrarea, se genereaza pentru cele trei tipuri de debitari:

  • tip I : Debitare pe "PLIN" cu obtinere de cherestea tivita;


  • tip II : Debitare pe "PLIN" cu obtinere de cherestea netivita;


  • tip III : Debitare pe "PRISMA" prin "INTOARCERI SUCCESIVE LA 90" cu obtinere de cherestea tivita.

Toate combinatiile (diagramele) posibile, stabilind in final pentru care din diagrame se obtine un volum maxim de cherestea si randamentul maxim de prelucrare

VARIANTA II
In functie de portofoliul de comenzi detinut de o fabrica (specii, dimensiuni)se stabilesc caracteristicile bustenilor (specii, diametre, lungimi) ce trebuie achizitionati cat si modele de debitare optime prin care se realizeaza randamente de prelucrare maxime.In ambele variante se poate vizualiza si in acelasi timp tipari pe imprimanta "rapoarte integrale" si "raportul optim", ce contin dimensiunile pieselor de cherestea rezultate la prelucrare.

Eficienta aplicarii sistemului informatic:
  1. Permite utilizatorului formarea de cate ori doreste a oricarui tip de probleme de debitare prin efectuarea unui ciclu de modificari in datele initiale.
  2. Timpul de rezolvare al unei probleme va fi foarte mic in raport cu rezolvarea ei fara ajutorul calculatorului, lasind timp utilizatorului sa isi rezolve atributiile specifice de organizare a productiei.
  3. Datele introduse in memoria externa a calculatorului relative la caracteristicile bustenilor, precum si modelele de debitare vor putea fi folosite si in alte aplicatii informatice pe care utilizatorul le poate realiza in cadrul gestiunii fabricii sale.
  4. Posibilitatea efectuarii unei aprovizionari cu busteni (specii, dimensiuni) corecta, corelata cu specificatia comenzilor de fabricatie (specii, dimesiuni).
  5. Diversificarea modelelor de prelucrare prin introducerea sistemului de debitare prin "Intoarceri succesive la 90 (var.III) pentru obtinerea de cherestea cu dimensiuni fixe (lungime, latime)
Pentru utilizarea in cadrul fabricilor de cherestea a sistemului informatic propus este necesar un echipament de calcul accesibil, atat ca posibilitate de achizitionare de pe piata romaneasca dar si ca pret. Configuratia minima de echipament, este: microcalculator compatibil IBM-PC, memorie interna 8MB, hard-disk min. 500MB, floppy-disk, processor 80486 (100MHz), placa video VGA si monitor color, imprimanta grafica, system de operare Windows 98/NT/XP. Aceasta dotare permite realizarea si altor aplicatii utile a fi folosite: gestiunea depozitului de busteni, a depozitului de cherestea, programarea, lansarea si urmarirea productiei de cherestea.

Personalul din cadrul fabricilor de cherestea care vor exploata sistemul informatic propus, vor trebui instruiti cu un bagaj minim de cunostiinte privind utilizarea acestor tipuri de echipamente de calcul si a produsului informatic ce se ofera.